Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

Careta Carettalar Evlatlık Verilecek

Careta Carettalar Evlatlık Verilecek

Tarih 02 Ağustos 2010, 14:42 Editör Özer YILMAZ

Muğla'nın dünyaca ünlü İztuzu Plajı'ndaki Caretta Caretta yuvalama alanından üzerine uydu takılarak bırakılan iki deniz kamplumbağası izleniyor.

Careta Carettalar Evlatlık Verilecek


Muğla'nın dünyaca ünlü İztuzu Plajı'ndaki Caretta Caretta yuvalama alanından üzerine uydu takılarak bırakılan iki deniz kamplumbağası izleniyor. İsabella bir ayda 500 kilometre yol katederek Antalya'nın Kemer ilçesine ulaştı. Dolunay ise cihaz takıldıktan sonra 12'şer gün arayla iki yuva daha yaptı. Toplamda üçe ulaşan Dolunay'ın yeni bir yuva daha yaptıktan sonra bölgeden ayrılacağı tahmin ediliyor. İsabella için dünyada hızla yayılan ''Evlat edinme'' işlemi için ''seaturtle.org'' adresine kayıt yaptırıldı. İsteyen çıkarsa Dolunay'a da sahip aranacak. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska ''Her iki kaplumbağa takibimiz altında ve nereye gittiklerini sürekli izliyoruz'' dedi.

İki yılda 10 deniz kaplumbağasının tedavisinin tamamlandıktan sonra doğal ortamına bırakıldığı İztuzu'nda, 28 Haziran+da Dolunay, iki gün sonra da İsabella üzerlerine uydu takip cihazı takılarak denize bırakıldı. Sistem sayesinde gün gün nereye gittikleri kayıt altına alınan kaplumbağalardan İsabella bir ayda İztuzu+ndan Sarıgerme, Göcek, Fethiye, Patara, Kaş ve Kumluca'dan sonra Antalya+nın Kemer ilçesine ulaştı. Antalya Körfezine doğru yol alan İsabella+nın bazı yerlerde iki ve hatta üç gün kaldığı bazı yerlere tekrar geri dönüp yine konaklama yaptığı belirlendi. Bir kez yuvalama yaptıktan sonra üzerine uydu takip cihazı takılan Dolunay ise denize bırakıldığı 28 Haziran+dan bu yana bölgeden ayrılmadı. 12'şer gün arayla iki ve üçüncü yuvalarını yaptığı saptandı. Doç. Dr. Yakup Kaska Dolunay'ın bölgeden gitmeyişinin dördüncü yuva için olduğunu belirterek, ''5-10 gün sonra yeni yuvalama yaparak bölgeden ayrılır'' dedi.

Doç.Dr. Yakup Kaska Dalyan'nın vericiler tepesinden yayılan sinyallerle Dolunay'ın verdiği sinyallerin birbirine karıştığını ve bu nedenle düzenli nokta takip yapamadıklarını belirtti. Kaska, ''Koy içinde dolaştığı sinyallerini alıyoruz. Fakat anında nerede olduğunu bulmamız mümkün olmuyor. Koy içinden çıktıktan sonra nokta olarak yer belirleyebiliriz. Yeni bir yuvalama için bölgeden ayrılmıyor'' dedi.

seaturtle.org sitesince başlatılan Caretta Carettalar için ''Evlat edinme'' işlemi dünya çapında büyük ilgi görüp hızla yayılırken, Türkiye+den de ilk olarak İsabella için müracaat ettiklerini belirten Yakup Kaska ''İsabella'yı da siteye koyduk ama şu ana kadar talip çıkmadı. Bu sistem şöyle çalışıyor: Bir aile veya tek bir kişi bir deniz kaplumbağasını evlat ediniyor. Ona kendi veya istediği bir ismi verebiliyor. Sonrasında da her ay kaplumbağanın aylık giderini karşılıyor. İsabella'ın uydu kirasını ortak olduğumuz İtalyan firması karşılıyor. İsabella'ya taktığımız uydu takip cihaz masrafı 7 bin dolar. 3 bin dolar da diğer masrafları düşünecek olursak İsabella'yı evlat edinecek kişi veya ailenin 10 bin dolar gibi bir rakamı üstlenmesi gerekiyor. Sonraki yıllarda cihaz parası olmayacağı için aylık yapılacak çok cüzi bir rakam aileye yansıtılacak. Dolunay için de siteye bölüm ekleyeceğiz'' diye konuştu.


Bu haber 2487 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

TOPLUMSAL YAŞAM

YEGANE YOL

YEGANE YOL SOSYALİZM DÜNYAYI KURTARMAMIZI SAĞLAYACAK YEGANE YOLDUR...

"BİRDE UTANMADAN 'BELEDİYE BAŞKANLIĞI' İSTİYORLAR"

"BİRDE UTANMADAN 'BELEDİYE BAŞKANLIĞI' İSTİYORLAR"
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle