Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

Yavru Carettalar Denizle Buluşmaya Başladı

Yavru Carettalar Denizle Buluşmaya Başladı

Tarih 08 Ağustos 2012, 17:15 Editör Özer YILMAZ

Kaş'a bağlı Gelemiş Köyü Patara Plajı'nda, yavru Caretta Carettalar yumurtalarından çıkarak denizle buluşmaya başladı.

Yavru Carettalar Denizle Buluşmaya Başladı

 
Yavru Carettalar Denizle Buluşmaya Başladı,

Kaş'a bağlı Gelemiş Köyü Patara Plajı'nda, yavru Caretta Carettalar yumurtalarından çıkarak denizle buluşmaya başladı.

Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının Türkiye'deki 22 üreme alanından biri olan Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Gelemiş Köyü Patara Plajı'nda, yavru Caretta Carettalar yumurtalarından çıkarak denizle buluşmaya başladı.

Patara Plajı, 18 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın sayılı plajlarından biri. Plajın 12 kilometrelik bölümüne Caretta Carettalar yumurtalarını bırakıyor. Yumurta bırakılan plajın 8,5 kilometresi Antalya, 3,5 kilometrelik bölümü Muğla sınırlarında yer alıyor. Patara plajı, 08.00- 20.00 arasında bölgede tatil yapanlara, 20.00- 08.00 arasında ise Caretta Carettalara ait. Plaja gece insanların girmesine izin verilmiyor. Antalya Özel Çevre Kurumu ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen projeyle deniz kaplumbağaları izlenerek korunuyor. Yuvalarından çıkan yavru Caretta Carettalar kıyıda onları yemek için bekleyen yengeçlere yem olmadan Akdeniz'in mavi sularıyla buluşturuluyor.

YUMURTLAMA DEVAM EDİYOR

Aydın Menderes Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Emin Bozkurt, Patara kumsalının deniz kaplumbağalarının yumurtladığı Türkiye'deki 22 önemli kumsaldan biri olduğuna işaret ederek, bu yıl 160 yuva tespit ettiklerini kaydetti. Dr. Emin Bozkurt, "Şu anda yumurtlama devam ederken, bir yandan da yavru Carettaların yumurtadan çıkışları başladı. Bu hafta itibariyle ilk yavruları denize ulaştırdık. Akdeniz'in güvenli ortamında yavruları yüzdürmeye çalışıyoruz" dedi.

Dr. Bozkurt, kumsalda ayrıca Chelonia Mydos cinsi deniz kaplumbağalarına ait de iki yuva bulunduğunu bildirdi. Yuvalardan 30'unun plajın Muğla, 132'sinin Antalya bölümünde bulunduğunu anlatan Bozkurt, yumurtaların çatlamaya başladığı ilk gün 400 deniz kaplumbağası yavrusunun denize ulaşmayı başardığını kaydetti. Yuvalardan çıkan yavru deniz kaplumbağalarının ay ışığının denizde oluşturduğu yansımayı takip ederek, Akdeniz'in mavi sularına doğru koştuklarına değinen Bozkurt, şu bilgileri verdi:

"Kıyıda bekleyen yengeçler, onları avlamak için fırsat kolluyor. Ancak, nesli yengeçlere izin vermiyoruz. Her Caretta Caretta yuvasında 70 ile 120 arasında yumurta bulunuyor. Bu yumurtalardan 45-60 günde yavru çıkıyor. Yavru deniz kaplumbağalarını kovalara alıp, denizle buluşturuyoruz, kimi yavrular da kendileri denize ulaşmayı başarıyor. Sağlam bir yuvadaki yumurtaların yüzde 80-85'inden yavru çıkabiliyor. Denize ulaşmayı başaran 1000 yavru deniz kaplumbağasından ancak ikisi, doğayla ve diğer deniz canlılarıyla mücadeleden galip gelerek yetişkin hale gelebiliyor. Deniz kaplumbağaları 20-25 yıl sonra denizle ilk buluştukları kumsallara dönerek, ilk kez yumurta bırakıyor. Patara Plajı'nda iki tür kaplumbağa yumurtlama yapıyor."



Bu haber 2609 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KÖYLERİMİZDEN HABER

Kaş'a giderken Kaza...

Kaş'a giderken Kaza... Antalya'nın Kaş İlçesi Palamut Köyü'nde oturan Sami Karagül, yakını 35 yaşındaki Yusuf Karagül ve 36 yaşınd...

Cenneti korumak için

Cenneti korumak için WWF Türkiye'nin yürüttüğü Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulaması projesi tamaml...
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle