Cenneti korumak için

WWF-Türkiye’nin yürüttüğü Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulaması projesi özel bir toplantı ile tamamlandı. Çeşitli kurumlar ve yerel paydaşlar adına yaklaşık 55 temsilcinin katıldığı toplantıda, 4 yıllık çalışmanın sonunda katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan 5 Yıllık Eylem Planı, toplantıda son kez değerlendirilerek nihai haline getirildi. Artık Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne yerel yöneticiler ve yöre sakinleri sahip çıkacak.

Açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya’nın yaptığı toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Antalya Valiliği, Kaş Kaymakamlığı, Demre Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, KASAD, Su Ürünleri Koop, Günübirlik Tur Tekneleri Kooperatifi, Kaş Denizciler Derneği, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, Antalya Deniz Ticaret Odası, Su Ürünleri Merkez Kooperatifler Birliği gibi kurumları temsil eden üst düzey katılımcılar ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili katıldı. Osman İyimaya, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin geleceğini etkileyecek bu proje çerçevesinde tüm ilgili kurum ve taraflarla birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Toplantı kapsamında düzenlenen çalıştaylarda, denizel biyolojik çeşitliliğin korunması için balıkçılık ve dalış/tekne faaliyetlerinin düzenlenmesi, deniz kirliliğini önleyici sistemlerin kurulması ve alt yapı çalışmaları, yasa dışı avcılığın denetlenmesi gibi Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı için öncelikli konular tartışıldı. Öğleden sonraki oturumda da bu tartışmalar ile yeniden gözden geçirilen 5 Yıllık Eylem Planı sunuldu.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Yaşayan bir dünya için deniz koruma alanları geleceğe dönük gerçek bir yatırımdır. Bu alanlar balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlayan kumbaralardır. WWF-Türkiye olarak on yılı aşkın süredir çalışmalar yaptığımız Kaş ve Kekova’nın deniz ekosistemlerine sahip çıkacak olan artık bölgenin insanıdır. Kaş-Kekova’nın bu proje sayesinde Akdeniz’de örnek teşkil edecek bir deniz koruma alanı olacağına yürekten inanıyorum.” dedi.

Kapanış konuşmasını Türkçe yapan Laurent Bili ise “Proje ekibini çabalarından dolayı kutlarım. Böyle başarılı bir projenin Fransa tarafından da desteklenmesinden büyük mutluluk duydum. Deniz Koruma Alanları hepimizin geleceği için çok büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.