Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

ESKİ HAMAM ESKİ TAS...

Taylan ÖZGÜR

13 Aralık 2009, 16:26

Taylan ÖZGÜR

ESKİ HAMAM ESKİ TAS

            Perşembenin geleceği Çarşambadan bellidir derler ya; yağmurun yağışına bakılırsa kış epeyce zorlu geçecek gibi. Yağmurun yağışına yapılabilecek bir şey yok. Umarım göçen duvarlar, su baskınları çoğalmaz. Geçmişin hatalarını bir süre daha çekecek gibiyiz. En azından bu kış böyle olacak gibi. Ama acil yapılacak işler var diye düşünüyorum. 

Nadasa bırakılan düz tarlayı sulamak kolaydır. Sulayan bilir. Tarlaya suyu salar beklersin sadece. Su, bir süre sonra bütün tarlayı ağır ağır alttan alta kaplar. Kuru kaldığını düşündüğünüz yerlere basarsanız, dizinize kadar batarsınız çamura. Eğer tarla nadasa bırakılmadan önce iyi sürülmüşse tabii.

Tarla düz değilse sulamak epey zor iştir. Tarlada suyu istediğiniz yöne çevirmek için taş, tahta gibi yardımcı araçlara ihtiyaç duyarsınız. Önce aracı koyup sonra toprakla beslersiniz sağını solunu. Su istediğiniz yöne akarken, bazen kontrol etmezseniz, su yine kolay akabileceği yere akma eğilimindedir ki; bir süre toprağı yumuşatıp, aracı da alıp götürür istediği yere doğru.

Kalkan’da nadasa bırakılan tarla olmadığına göre, bu tarım bilgisinin bize pek bir faydası yok gibi görünüyor. Bu bilgiyi Kalkan’a uyarlayalım ki faydası olsun Kalkan’a. Nadasa bırakılan tarlayı Kalkan olarak düşünelim. Tarlanın pek düz olduğu söylenemez. Sulama işini yapanların, bu yıla gelinceye kadar tarlayı iyi sulamadıkları ise ortada. Salmışlar suyu tarlaya, su da bildiği yolda ilerlemiş. Suyun aktığı yere de yapmışlar havuzu. Havuz doldukça dolmuş, ama tarla sıcağın altında yandıkça yanmış. Havuzu dolanlar mutlu…  

10 yıldır nadasa bırakılan bu tarlanın doğru yöntemlerle sulanıp ekime hazırlanması gerekli diye düşünenler müdahale ettiler. Yeni bir sulamacıya görevi verdiler. Herkes merakla yeni sulamacıya gözünü çevirmiş durumda. Tarlanın düz olmadığını gören sulamacı yeni araçlara ihtiyaç duyacak gibi. Ancak kullanacağı doğru araçla suyu istediği yöne döndürüp sulamayı gerçekleştirebilir. Sulamayı yaparken sık sık bendi kontrol etmezse, su bendin yanından bir yol bulup ağır ağır bildiği yola yönelir. Bir süre sonra da suyu çevirmek için kullanılan aracı da istediği yere götürür.

 İşte bundan sonra çamurla bent yapmak, suyu istediğin yere akıtmak, çok daha zor olur. Hatta sulamacının çabalaması sırasında üstü başı çamur da olabilir.

Bu anlatılandan çıkarılacak hisse ise; eğer kafasına göre çözümler üretmeye alışmış insanlarla ilgili, kararlı davranılıp zamanında önlem alınmazsa, kötü gidişat Kalkan’ı yönetenleri de içine alır ki “eski hamam eski tas” sızlanmaları şimdikinden daha yüksek dillendirilir hale gelir. Yani bu sızlanmalar şimdi de var anlamı çıkıyor ki; Kalkan’ı yönetenlerin bu konuda duyumları yoksa haberleri olsun uyarması benden!..

Değişime doğru yerden başlamalı!..

 

Dostça kalın….

 

        

 

Bu haber 2110 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi

elektronik sigara