Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

"Yunus Parkları İşkence Kampları"

Tarih 26 Aralık 2012, 01:19 Editör Özer YILMAZ

Yazar Buket Uzuner Kaş'taki yunus parkının kapatılması için imza kampanyası başlattı. Türkiye'de yunusları esaret altına alan dolphinariumların yanında gırgır avcılığı da yunusların hayatlarını tehlikeye atıyor.

"Yunus Parkları İşkence Kampları"

Yazar Buket Uzuner Kaş’taki yunus parkının kapatılması için imza kampanyası başlattı. Türkiye’de yunusları esaret altına alan dolphinariumların yanında gırgır avcılığı da yunusların hayatlarını tehlikeye atıyor.


Elif Akgül
BİA Haber Merkezi

Yazar Buket Uzuner Kaş'taki yunus parkının kapatılması için imza kampanyası başlattı. Yunus parklarında (Dolphinarium) ölen yunusların sadece özgürlüklerini kaybettikleri için değil, aynı zamanda havuzlardaki yoğun ses dalgalarının yarattığı gürültü yüzünden intihar ettiklerini söyleyen Uzuner "yunus parkları, yunuslar için birer işkence kampıdır ve kapatılmalıdır; yenileri açılmamalıdır" dedi.

Uzuner mektubunda, 31 Mayıs 2012'de mühürlenen Kaş'taki Yunus Parkı'nın tekrar açıldığını belirterek, parkın kapatılması çağrısında bulundu.

"Parka gizlice dört yunus daha getirildiğini öğrendik. Gizlice getirilen yunusların ikisi, sözde  "yunus terapisi" için sebze kamyonlarıyla Bodrum'a taşınırken, geride kalan iki yunusun esareti sürüyor."

"Bir süre sonra, işletmenin, tüm hukuksuzluklara ve tepkilere rağmen, 12 Kasım'da bu iki yunusla sessiz sedasız yeniden açıldığını öğrendik."

Dolphinariumlar hukuki boşluklardan yararlanıyor

Yunuslara Özgürlük Platformu, ProWal, Dolphin Angels ekibi de Kaş'aki dolphinariumun kapatılması için çalışıyor.

Yunuslara Özgürlük Platformu'ndan Öykü Yağcı, yunus parklarının Türkiye'nin de imzacı olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun altını çizdi.

"Yunus parkları , Türkiye'ninde imza attığı BERN sözleşmesine aykırı. Ama pratikte, hukuki yapılardaki boşluk nedeniyle aşmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda yunus parklarını ruhsatlandırma sürecinde ne Çevre Bakanlığı ne de Tarım Bakanlığı sorumluluk kabul etmiyor."

Ruhsatlandırmaların yerel yönetimler tarafından yapıldığını ifade eden Yağcı, bu konuda herhangi bir denetim mekanizmasının olmadığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta Boğaz'da 4 yunusun karaya vurması ile ilgili ön rapor yayınlayan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırma Vakfı (TÜDAV) yunusların ölüm sebeplerinin boğulma olduğunu belirtti.

TÜDAV'ın raporunda bölgede gırgır avcılığı gerçekleştirildiğini, tırtak olarak adlandırılan yunusların ağlara takılıp boğulmuş olabileceği ihtimali yer aldı.

Kalkan balıkçılığına dikkat

TÜDAV, İstanbul Boğazı, Karadeniz ve Marmara Denizi'nde gözlenebilen üç türden biri olan tırtakların Dünya Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre Akdeniz alt popülasyonu "nesli tehlikede", Karadeniz alt popülasyonu "hassas" listesinde yer alıyor.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı'ndan Dr. Arda Tonay sadece 20. yüzyılda Karadeniz ülkelerinin dört milyon yunusun avlandığını belirterek ancak 1983'te yunus avcılığının yasaklandığını hatırlattı.

"29 yılda, senede bir ya da iki yavru yapan bu popülasyonların kendilerini toparlaması mümkün değildir" diyen Tonay, yunusların yaşamlarını en çok tehlikeye sokan unsurlardan biri olarak tesadüfi ağa yakalanmayı gösteriyor. Ayrıca, aşırı avcılık sonucu besin azalması, deniz kirliliği ve salgın hastalıklar da yunusları tehdit ediyor. (EA)

Yunus parklarına karşı kampanyaya buradan katılabilirsiniz.

TÜDAV'ın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haber 1976 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KAŞ HABERLERİ

Dört yılı bir kitapla anlattı

Dört yılı bir kitapla anlattı Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, dört yıllık çalışmalarını bir kitapla kamuoyuna anlattı.

Vakıf yardıma koştu

Vakıf yardıma koştu Kaş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) 2012 yılında ihtiyaç sahibi 2 bin 722 kişiye toplam 832 bin lira y...
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle