Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

BU HİKAYEYİ KİM UYDURUYOR

BU HİKAYEYİ KİM UYDURUYOR

Tarih 20 Ocak 2011, 22:54 Editör Özer YILMAZ

Patara Dosyamıza devam ediyoruz...

BU HİKAYEYİ KİM UYDURUYOR

BU HİKAYEYİ KİM UYDURUYOR


Patara Dosyamıza devam ediyoruz…

2005 yılında New York Times'ın haberiyle ve bu haberde ortaya atılan iddiayla başlayan Patara tartışması gün geçtikçe farklı şekillere bürünerek altı yıldır sürüyor. Ancak 2010 yılına gelindiğinde Patara'dan farklı haberler gelmeye başlamıştı. Üç ayrı koruma statüsü bulunan Patara'da, Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde 400 villa yapımına izin verilmiş, bir kısmının inşasına da başlanmıştı. 2008 yılında Antalya İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan koruma amaçlı imar planında halihazırda 900 civarında nüfusu barındıran Patara'ya, dışarıdan 2 bin nüfusun yerleştirilmesi öngörülmüştü. Planlama uzmanlarına ve çevre örgütlerine göre bu gelişme Patara'nın göz göre göre ranta kurban edilmesi anlamına geliyordu. Konuyla ilgili yaptığımız haberlerin ardından yapılan açıklamalarda, inşaatların 'tamamen yasal' olduğu vurgulanıyor, haberlerin kamuoyunu yanlış yönlendirmek amacını taşıdığı öne sürülüyordu.

OLAĞANÜSTÜLEŞTİRMEK PATARAYI YOK EDECEK

Patara'daki yapılaşmayla ilgili görüşüne başvurduğumuz ancak ismini vermek istemeyen üst düzey kamu görevlisi bir şehir ve bölge plancısı, bölgede yaptığı incelemenin ardından sorularımıza şu yanıtları vermişti:"Yani amaç gerçekten koruma mı yoksa koruma görüntüsü altında alanı parçalara bölüp işletmek mi? Amiyane tabirle 'pazarlamaya' açmak mı? Patara'yı bu şekilde olağanüstüleştirerek değerini aslında orta ve uzun vadede düşürüyorsunuz. Burayı farklı ve karmaşık bir sürecin malzemesi ya da kurbanı haline getiriyorsunuz. Burayı spekülatif bir alan haline getiriyorsunuz. Buraya yerleştirilecek 3 bin nüfus, kendini katlayarak çoğalacaktır. Çünkü bu tür atraksiyonlar kendini katlayan bir etki yaratırlar. Bir süre sonra kaybettiğiniz Patara ve çevresini yeniden kazanma araçlarından yoksun kalacaksınız."

PATARA KAZICILARININ 'KUVVACI'LIĞI

Patara kazılarına uzun süre başkanlık eden Prof. Fahri Işık, tartışmalar üzerine Sabah Gazetesine verdiği demeçte, şöyle diyordu: "Patara'nın tek patronu var o da Türkiye'dir. Zaten Solarz'ın 'sanata hamilik' ötesinde bir art niyeti yoktur, olamaz. Patara kazıcılarının 'kuvvacı' yüreği herkesçe bilinir. Bilimcisi ve öğrencisiyle her türlü tehditlere can pahasına göğüs gererek, orayı 'yerli' rantçıların betonuyla boğulmaktan, Side'ye dönüşmenin eşiğinden kurtaracaksınız ve şimdi de bir yabancıya 'pazarlayacaksınız' mı demek isteniyor. Patara tüm insanlığın ortak mirası, kişi ya da kişilere mülk olamaz... Yönetim biçimi bir 'federasyon' ya da 'eyalet' olmayan bir Likya Birliği nasıl olur da bize aşılanabilir. TBMM'de de her şehirden vekiller var. Bu sistem Likya Birliği sistemine benzemiyor mu? Neden pehlivan tefrikaları döşeniyor? Ve önyargılaırn tutsaklığında, bilimsel gerçeklerle çelişmenin bile ayrımında olunamıyor. Hadi canım sen de..."

PATARA YENİ TURİZM PROJELERİNİN MERKEZİNDE Mİ

Yaklaşık altı yıl önce Patara kumlarının arasında başlayan tartışma, dünyanın öbür ucuna uzanarak ve zaman zaman da gerilimini yükselterek sürdü gitti. Bu süre içinde söylemler, açıklamalar değişse de Patara'daki rant baskısı değişmedi. Yıllar önce, 1990'ların başında Antalya'nın doğusunu turizmcilere parselleyen yasal altlıklar olan birliklerin bir benzeri Patara bölgesi için de kuruldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere eski ve yeni Antalya Valileri de bölgedeki yeni turizm hedefinin kentin batısına yönelik olduğunu dile getiriyorlar. Patara'ya 90 kilometre mesafede bulunan Demre'de bir yazlığı da bulunan Bakan Günay, bölgede sürdürülen çalışmaları da yakından takip ediyor. Patara, devlet eliyle yaratılan yeni bir turizm anlayışının merkezine yerleştirilerek, kimi uzmanların deyimiyle, 'olağanüstüleştirilerek' kurban ediliyor.

DEMOKRASİ MANZARALI VİLLALARA KARŞI KUTLAMA

Bir iletişim söylemi olarak kulanılan 'ilk' ve 'en'lerle dünyaya açılmaya çalışılan Patara, sahip oldukları gerçek ilk ve en'leriyle belki de son günlerini yaşıyor. Şaşaalı bir açılışa hazırlanan antik kent dünyanın dört bir yanından davet edileceği duyurulan konuklarını bekliyor. "Son meclis ilk meclise sahip çıkıyor" sloganıyla projelendirilen ve bütçesi TBMM tarafından karşılanan restorasyon çalışması son hızla sürüyor. Ancak 2010 Eylül'ünde Patara'yı ziyaret eden Eski CHP lideri Deniz Baykal'a bölge hakkında bilgi veren Patara kazı başkanı, basın mensuplarına verdiği demeçte, "dünyanın ilk meclisi olduğu bilgisini düzeltelim. Burası Likya Birliği Meclisi'dir" diye bir düzeltme yapacak, kendi girişimleriyle başlayan "Son meclis ilk meclise sahip çıkıyor" sloganlı çalışmayı da kendi kendine 'tezkip' edecektir.

TARİHE 'YAZILMAK' ARZUSU

Şimdi gözler TBMM'nin 90. yılı kutlamaları çerçevesinde 23 Nisan 2011'de Patara'da yapılacağı duyurulan ve dünya parlamento başkanlarının ağırlanacağı etkinlikte. Antik yapının restorasyonunun Şubat ayına kadar bitirilmesi talimatını veren Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, çalışmaları yakından takip ediyor. Dünyanın bir çok ülkesinden davet edilen parlamento başkanlarının, 'ilk demokratik meclis' olduğu söylenen antik yapıda dolaşırlarken gözlerine çarpacak villa inşaatlarının nasıl örtbas edileceği bir yana, ABD meclisine niyet edilip, TBMM'ne kısmet olan Patara'daki bu kutlama hikayesinin yakın gelecekte daha çok konuşulacağı su götürmez. Ancak bu tartışmanın ve sonrasında Patara'da yaşananların, 'sizi tarih değil, ben yargılarım' diye konuşabilecek kadar gözünü karartan biliminsanlarını tarihin nasıl yazacağı tartışılır. Belki de bütün bu tartışmaların temelinde bir şeklide 'tarihe yazılmak' arzusu yatıyor olabilir. Kimbilir.

haber: Yusuf Yavuz/kaş


Bu haber 2401 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KÖYLERİMİZDEN HABER

Kaş'a giderken Kaza...

Kaş'a giderken Kaza... Antalya'nın Kaş İlçesi Palamut Köyü'nde oturan Sami Karagül, yakını 35 yaşındaki Yusuf Karagül ve 36 yaşınd...

Cenneti korumak için

Cenneti korumak için WWF Türkiye'nin yürüttüğü Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulaması projesi tamaml...
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle