Kaş'ta öğrencilere yunuslara özgürlük semineri verildi


Açıklama: Kaş Sualtı Araştırma Derneği ve Yunuslara Özgürlük Platformu tarafından, Kaş'taki lise ve ilköğretim okulu öğrencilerine yunusların özgür bırakılması konulu seminer verildi.
Kategori: KAŞ HABERLERİ
Eklenme Tarihi: 08 Haziran 2012
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 12:47
Site: Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
URL: http://www.likyahaber.net/haber/haber_detay.asp?haberID=3264


Kaş'ta öğrencilere yunuslara özgürlük semineri verildi

Kaş Sualtı Araştırma Derneği ve Yunuslara Özgürlük Platformu tarafından, Kaş'taki lise ve ilköğretim okulu öğrencilerine yunusların özgür bırakılması konulu seminer verildi.



Kaş Sualtı Araştırma Derneği ve Yunuslara Özgürlük Platformu tarafından, Kaş'taki lise ve ilköğretim okulu öğrencilerine yunusların özgür bırakılması konulu seminer verildi.
 

Seminere Kaş Lisesi, Turizm Otelcilik Meslek Lisesi, İsmet Köroğlu Anadolu Lisesi, Merkez İlköğretim Okulu ve Çerçiler Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri katıldı. Seminerde Kaş Sualtı Araştırma Derneği Temsilcisi Belma Tosun, yunusların kapalı tutuldukları alanlarda nasıl yaşadıklarını anlattı. Gösteri amaçlı tutulan bazı yunusların travma yaşadıklarını ve bazılarının ise intihar ettiğini kaydeden Tosun, sudaki fazla klorun ise yunusların kör olmasına neden olabildiğini vurguladı. 
    
Fethiye'de gösteri amaçlı tutulan Tom ve Misha adlı yunusların hikayesini de öğrencilerle paylaşan Belma Tosun, iki yunusun İngiltere merkezli ''Born Free'' isimli derneğin çalışmalarıyla doğal yaşama döndüğünü kaydetti. 

    
Tosun, iki yunusun hikayesini şöyle anlattı: 

    
''Tom ve Misha Fethiye'de beton bir havuzda gösteri yapmaları için tutsak bulunan iki erkek yunustu. İçinde bulundukları suyun fazla klorlu olması nedeniyle hastalandılar, kör olma tehlikesiyle karşılaştılar. Born Free isimli derneği çabalarıyla yaklaşık 20 aylık rehabilitasyon dönemi geçirdiler. Onları, 1993'de gösterime giren 'Özgür Willy' filminin başrolündeki balina Keiko'yu doğal yaşama hazırlayan Jeff Foster eğitti. Rehabilitasyonun ilk günlerinde binlerce canlı balıkla dolu eğitim havuzuna alındılar. Ölü balıkla beslenmeye o kadar alışmışlardı ki etraflarında yüzen canlıların yiyecek olduğunu bile anlamadılar. Ancak 20 aylık dönemin sonunda Misha ve Tom, 7 yıl süren esaret altındaki yaşamlarının ardından, doğada hayatta kalmalarını sağlayacak avlama yetilerini yeniden kazandı. Nihayet Tom ve Misha 9 Mayıs 2012 günü önlerindeki son engel olan ağ kapı kaldırıldığında, bir anlık kararsızlıktan sonra, önce Tom, ardından da Misha son hızla denize açıldı ve sualtı kameralarının çektiği açıyla bir anda gözden kayboldular. Kısa sürede, kayalıkların dibinden köşeyi dönen Tom ve Misha, saniyeler içinde koyun dışına çıktı ve suyun üstünde sıçrayarak kuyruklarıyla son bir kez onları uğurlayanlara selam verdi.'' 

    
Bu özgürlük anının görüntüleri eşliğinde sona eren seminerin ardından Belma Tosun, deniz altındaki yaşamı daha yakından görebilmeleri için, isteyen öğrencilere dalış yaptıracaklarını kaydetti.