"Çörtük İsmet" Hayatını Kaybetti


Açıklama: THKP-C'den ayrılan Kurtuluş Hareketi'nden devrimci İsmet Öztürk hayatını kaybetti. İstanbul Tabip Odası'nda Öztürk için anma töreni yapılacak.
Kategori: KİTAPLARIMIZ
Eklenme Tarihi: 21 Kasım 2011
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 13:35
Site: Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
URL: http://www.likyahaber.net/haber/haber_detay.asp?haberID=2629


"Çörtük İsmet" Hayatını Kaybetti

THKP-C'den ayrılan Kurtuluş Hareketi'nden devrimci İsmet Öztürk hayatını kaybetti. İstanbul Tabip Odası'nda Öztürk için anma töreni yapılacak.


Kurtuluş Hareketi'nden "Çörtük İsmet" lakaplı İsmet Öztürk dün Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

İsmet Öztürk'ün sosyalizm mücadelesi, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Samsun Çarşamba İlçe Başkanlığı'ndan başlayarak, Milli Demokratik Devrim'e (MDD) ve oradan Mahir Çayan ve arkadaşları ile birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Partisi- Cephesi'ne (THKP-C) uzanıyor.

Öztürk, THKP-C'den ayrılan eski Dev-Genç'liler Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Mahir Sayın, İlhami Aras, Ali Demir ve Şaban İba'nın 1974'te kurduğu, Marksist-Leninist olan "Kurtuluş Hareketi" içinde yer aldı.

Kurtuluş Hareketi, 1994'te Birleşik Sosyalist Parti'nin (BSP) oluşumuna katıldı. BSP'nin kapanması üzerine 1996'da Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne (ÖDP), 2002'de ÖDP içerisindeki diğer gruplarla çıkan Kürt Sorunu üzerine bir tartışmadan sonra Odakçılar ve Hareketçilerle beraber Sosyalist Demokrasi Partisi'ni kurmuştur. SDP içerisinde gerçekleşen parti krizinden dolayı ayrılan Kurtuluş grubu Sosyalist Parti'yi (SP) kurdu.

Öztürk'ün 2010'da çıkan "THKP-C'den Kurtulş'a Mücadele Hayatım" kitabının arka kapağında şöyle yazıyor:

"İleride tarihi yazacak araştırmacılara kaynak olmasını umduğum bu çalışma, bir açıdan da üstüme düşen devrimci bir görevin yerine getirilmesi anlamını taşıyor. Üstelik meraklıları için bu çaba belki, 60'lı ve 70'li yılların devrimci eylemleri, olayları içinde örgütlü mücadeleyi sürdürmeye çalışmış benim gibi bir insanın birikmiş malzemesini ortaya sermesi, mektepli değil de alaylı bir devrimcinin nasıl olup da onca okur-yazar ve yazı erbabı arasında yer edindiğini de açıklayabilir. Benim gibi önceki hayatı bar, saz, kumarhane ve hapishaneden ibaret olmuş, mektep-medrese görmemiş bir insanın, ağzı bir iki laf edebilen düzeyde bir devrimci olması, insanların merakına mucip olduğu için, bazı yazar-çizer durumda olan arkadaşların benim hayatımı yazmaya talip olmaları, öte yandan birçok yoldaşımızın yaşadıklarımı yazmamda ısrar etmeleri bu kitabın ortaya çıkmasında etkili olmuştur.

"Çarşambalı yerel bir karakter olan 'Çörtüğün İsmet'in, 'Sosyalist Çörtüğün İsmet'e dönüşmesinin politik hikâyesi... TİP'den, THKP-C'ye, buradan da Kurtuluş Örgütü önderliğine uzanan tarihi yolculuğun, İsmet Öztürk tarafından kaleme alınmış politik notları... Tarihsel bir evrim içerisinde, Mahir Çayan ve arkadaşlarını, Kızıldere günlerine ilişkin ayrıntıları, THKP-C sonrası bölünmeleri, Kurtuluş Geleneği başta olmak üzere onlarca siyasi karakterin de hikâyeye dahil edildiği bir dönemin politik dökümü... "

Öztürk'ün cenazesi bugün (21 Kasım) saat 13:00'te Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nden kaldırılacak ve bedenini bağışladığı Pamukkale Üniversitesi'ne uğurlanacak.

Saat 15:00'te Cağaloğlu İstanbul Tabip Odası'nda (İTO) anma töreni düzenlenecek.